Cordon Bleu cu ciupercute

Saptamana aceasta Restaurantul Coral are deosebita placere de a va invita la o portie de Cordon bleu cu ciupercute si de a impartasi cu voi ceea ce stim noi despre acest preparat culinar.

Cordon Bleu – inseamna in fracenza ” cordon/panglica albastra”. Termenul se foloseste pentru a denumi un bucatar exceptional si un fel de mancare renumit, dar pana in secolul 18 denumirea putea fi atribuita oricarui excela intr-un anumit domeniu.
Cordon Bleu este si numele celei mai mari institutii culinare din lume avand 29 de scoli raspandite pe cinci continente. Numele vine de la Ordinul Cavalerilor du Saint Esprit: fiecare cavaler era distins cu “Crucea Sfantului Duh” ce era prinsa de o panglica albastra.
Termenul se refera insa si la o reteta exceptionala din carne de pui sau vita, umpluta cu cascaval si sunca.

Nu se stie exact cine a inventat reteta de “cordon bleu”. Exista insa nenumarate speculatii in privinta acestui lucru. O teorie este aceea ca a fost inventata la Paris la sfarsitul anilor 1800 la faimoasa scoala de bucatari, Le Cordon Bleu. Dar povestea nu pare a fi prea realista din moment ce retetele cu carne erau un subiect tabu pentru francezi.

Ingrediente

4 bucati de piept de pui dezosate (cam 750 grame), 4 felii de sunca afumata, 30 de grame de cascaval, taiat in bastonase egale (de dimensiunea unui deget), ¼ cana faina (75 grame) ,½ lingurita sare, ¼ lingurita piper, 1 ou mare, batut, ¾ cana pesmet proaspat, ¼ cana unt nesarat , ½ cana si inca 2 linguri de supa de pui , ½ cana vin alb, smantana grasa pentru sosuri sau supa de pui

Mod de preparare

1. Aseaza pieptul de pui intre doua foi de hartii de copt si  se bat cu ciocanul de snitele pentru a le subtia. Ele trebuie sa aiba apoi cam jumatate de centimetru grosime. Ai grija sa nu gauresti carnea. Pe fiecare piept de pui aseaza o felie de sunca si un bastonas de cascaval. Ruleaza bine pentru ca sunca sau cascavalul sa nu iasa in afara si prinde cu scobitori.

2. Intr-un bol mediu amesteca faina, sarea si piperul. Treci rulourile de pui prin acest amestec, apoi prin oul batut, iar la sfarsit prin pesment. Pune-le pe o foaie de copt si lasa-le la rece intre 15 minute si 4 ore.

3. Intr-o tigaie adanca topeste untul la foc mediu, adauga rulourile si prajeste-le bine pe ambele parti intre 8 si 9 minute pana capata o crusta auriu-maronie.

4. Adauga ½ cana supa de pui, redu focul la mediu-mic, acopera si lasa sa fiarba innabusit intre 10 si 15 minute. Apoi scoate rulourile pe o farfurie/platou.

5. Adauga in tigaie cele 2 linguri de supa ramase si fierbe pentru un minut la foc mare.

Adauga vinul sau smantana grasa, ori supa, da focul mai mic si fierbe la foc mediu cam jumatate de minut, pana cand sosul se ingroasa putin. Toarna-l apoi peste bucatile de pui si serveste.

Pofta buna!

Rezervari: 0754.031.164 | 0766.188.244